Global March for Elephants, Rhinos & Lions

Home » Organisatie » De Neushoornstichting

De Neushoornstichting

Global March Amsterdam

 

De Neushoornstichting ziet zich voor het probleem gesteld dat de neushoorn wereldwijd wordt bedreigd met uitsterven. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn de stroperij en de krimp van het leefgebied van deze bijzondere dieren. Stroperij voor de hoorn, die op de Aziatische zwarte markt zeer waardevol is. De vernietiging van het leefgebied is het gevolg van de groeiende vraag naar voedsel en leefruimte voor de mens.

In 2014 leven 50-60 Javaanse en minder dan 100 Sumatraanse neushoorns in Indonesië. Van de Indische neushoorn leven nog ruim 3.300 dieren. De meeste dieren (ca. 2500) in de deelstaat Assam, India, bijna 250 in andere deelstaten en circa 500 in Nepal.

De Afrikaanse soorten zijn het meest bekend. De dieraantallen zijn daar ook het hoogst: ruim 5.000 Zwarte en om en nabij de 20.0000 Witte neushoorns. In 2013 zijn in Zuid Afrika hiervan ruim 1.000 gedood.

Daarom moeten we nu het tij keren en deze dieren beschermen voor later.

Global March Amsterdam

 

De Neushoornstichting zet zich in voor de bescherming van de neushoorns. Belangrijk is dat wij een bijdrage leveren, waarbij een balans is tussen de bescherming van de dieren en hun leefgebied en het in hun waarde laten van de lokale mensen.

De Neushoornstichting staat voor het stimuleren van verantwoorde, natuurontwikkeling en –behoud met de neushoorn centraal, zodat er goede leefomstandigheden voor deze dieren ontstaan en er levensvatbare populaties kunnen groeien.

 

De Projecten

De Neushoornstichting ondersteunt drie projecten structureel. Daarbij wordt gekeken naar wat in het gebied direct nodig is om bij te dragen aan de bescherming van deze bijzondere dieren. Daarvoor onderhoud de stichting direct contact met de verantwoordelijken van de projecten.

 

Sumatran Rhino Sanctuary

In de Sumatran Rhino Sanctuary op Sumatra worden Sumatraanse neushoorns opgevangen die (tijdelijk) niet meer in het wild kunnen leven. Ook probeert men hier te fokken met deze zeer zeldzame neushoorn. Grote blijdschap was er dan ook toen in 2012 voor het eerst binnen dit project een jong werd geboren. Indien mogelijk worden de dieren weer uitgezet in het wild.

Global March Amsterdam

 

Ujung Kulon

Dit Nationaal Park is gelegen op de westpunt van Java. Dit is het enige gebied waar nog een levensvatbare populatie Javaanse neushoorns leeft. De bescherming hier is een succes, maar werk blijft noodzakelijk. Stropers blijven op de loer liggen en ook is één leefgebied eigenlijk te weinig voor deze bijzondere dieren.

 

Mkhaya Game Reserve

Mkhaya Game Reserve is gelegen in Lubombo, Swaziland. Het gebied is ongeveer 10.000 hectare groot. In dit natuurgebied leven zowel de Witte Neushoorn als de Zwarte Neushoorn. Ook hier liggen stropers veel op de loer en door de grootte van het gebied is omheining niet altijd mogelijk.

Hier worden zo nu en dan ook neushoorns uit dierentuinen of andere wildparken vrijgelaten. Daarmee wordt de genetische poel breed gehouden en houden ze de neushoornstand op peil.

Global March Amsterdam

 


De Neushoornstichting
Website: neushoornstichting.nl
Facebook: facebook.com/Neushoornstichting
Twitter: twitter.com/NeushoornSticht
Contact: Maaike Leenen
E-mail: info @ neushoornstichting.nl
Telefoon: +31 570 546 833